Харківське математичне товариство (1879–1930) [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2019)
Харківське математичне товариство було засновано у 1879 році з ініціативи В.Г. Імшенецького і Д.М. Деларю.
У періоди з 1879-1930 рр. ХМТ очолювали Є.І. Бейєр, К.О. Андрєєв, О.М. Ляпунов, В.А. Стеклов, Синцов Д.М. У роботі товариства брали участь практично всі викладачі математики. Членами товариства могли стати «професори та викладачі чистої і прикладної математики в Харківському університеті і в інших вищих навчальних закладах, всі інші особи, які займаються математикою, можуть бути прийняті в члени товариства за голосуванням». На його засіданнях обговорювалися останні досягнення науки і зачитувалися наукові реферати. Харківське математичне товариство мало свій друкований орган "Сообщения Харьковского математического общества" (до 1918 р. вийшло 60 випусків) і підтримувало зв’язки з іншими російськими і європейськими математичними товариствами.
Keywords: Research Subject Categories::MATHEMATICS; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Харківське математичне товариство