Обробка чорних та кольорових металів населенням салтівської культури - Устименко, Юрій Віталійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню обробки чорних та кольорових металів населенням салтівської культури. Тема є актуальною з огляду на обмежену кількість досліджень, присвячених вивченню металургії населення салтівської культури. В роботі висвітлення обробки металів проходить крізь дослідження військової, ювелірної і господарської справи. Це допоможе нам краще і на практиці дослідити тему обробки металів населення салтівської культури. Також важливу роль у дослідженні відіграє порівняння. Після кожного підрозділу, нами дана порівняльна характеристика предметів із носіями інших археологічних культур, які були хронологічно або територіально близькими до салтівскої. Перший розділ дипломної роботи присвячений видобуванню і обробці чорних і кольорових металів. Другий розділ представляє із себе дослідження металевого озброєння, а саме дистанційної та наступальної зброї. Третій розділ включає в себе вивчення ручних прикрас і прикрас верхньої частини тіла. В четвертому розділі висвітлюються промислові та господарські знаряддя населення салтівської культури.

This thesis is devoted to the study of ferrous and non-ferrous metal processing by the population of the Saltiv culture. The topic is relevant due to the limited number of studies dedicated to the metallurgy of the Saltiv culture's population. The work examines metal processing through the lenses of military, jewelry, and household activities. This allows for a more practical and comprehensive exploration of metalworking among the Saltiv culture population. Comparative analysis also plays an important role in this study. After each section, a comparative characteristic is provided, contrasting artifacts with those from other archaeological cultures that were either chronologically or territorially close to the Saltiv culture. The first chapter of the thesis is devoted to the extraction and processing of ferrous and non-ferrous metals. The second chapter presents a study of metal weaponry, namely ranged and melee weapons. The third chapter includes an examination of hand and upper body jewelry. The fourth chapter highlights the industrial and household tools used by the Saltiv culture population.
Processing of Ferrous and Non-Ferrous Metals by the Population of the Saltiv Culture
Керівник роботи: Скирда Валерій Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects::Archaeology, classical; салтівська культура; Saltiv culture; обробка металів; metal processing; історія України; history of Ukraine; археологічні дослідження в Україні; archaeological research in Ukraine; archaeology; metalworking; weapons; jewelry; economy