Специфіка рольових конфігурацій деструктивного сімейного спілкування - Гридасова, О.І. (ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2016)
Статтю присвячено аналізу специфіки деструктивного сімейного спілкування та визначенню типових рольових конфігурацій в ньому. Розглянуто зміст та комунікативну мету деструктивного спілкування в цілому та сімейного зокрема; основні ознаки, а також окремі тактики, специфічні для комунікативної поведінки деструктивної комунікативної особи. Окреслено особистісні риси, що лежать в основі деструктивного спілкування, та умови комунікації, які необхідно враховувати, щоб кваліфікувати її як таку. Виявлено особливості деструктивного англомовного сімейного спілкування. З’ясовано склад поняттєвого змісту сімейного конфліктного спілкування, що складається з макрокомпонентів – базових ролей членів нукліарної родини, та їхніх компонентів – кластерних ролей. Типові рольові конфігурації англомовних кому- нікантів систематизовано та вивчено з погляду на частоту актуалізацій ролі в деструктивній сімейній взаємодії.
Keywords: деструктивне спілкування; конфігурація; конфліктна взаємодія; роль; сім’я