Удосконалення фінансового механізму управління діяльністю підприємства - Якутенко, Владислав Андрійович; Yakutenko, Vladyslav (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розкрито економічну сутність і структуру фінансового механізму управління діяльністю підприємства; здійснено класифікацію фінансових механізмів і визначено їх функціональні особливості; узагальнено теоретико-методичні підходи до оцінки та вдосконалення фінансового механізму підприємства; подано загальну характеристику ПрАТ «Харківський плитковий завод» і оцінено організаційні засади управління його фінансовою діяльністю; проаналізовано стан і ефективність функціонування фінансового механізму підприємства; визначено проблеми та резерви його вдосконалення; обґрунтовано напрями удосконалення фінансового механізму управління підприємством; розглянуто можливості використання зарубіжного досвіду та сучасних фінансових технологій для підвищення ефективності фінансового механізму; проведено економічне обґрунтування запропонованих заходів.

Тhe economic essence and structure of the financial mechanism of enterprise management have been revealed; the financial mechanisms have been classified and their functional features have been identified; theoretical and methodological approaches to assessing and improving the financial mechanism of an enterprise have been summarised; a general description of PJSC «Kharkiv Tile Plant» has been provided and the organisational foundations of the management of its financial activities have been evaluated; the state and efficiency of the functioning of the enterprise’s financial mechanism have been analysed; the problems and reserves for its improvement have been identified; directions for improving the enterprise’s financial management mechanism have been substantiated; the possibilities of using foreign experience and modern financial technologies to increase the efficiency of the financial mechanism have been examined; the proposed measures have been economically justified.
Improving the Financial Mechanism of Enterprise Management
Керівник: Портна Оксана Валентинівна, доктор економічних наук, професор кафедри управління та адміністрування.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; управління; підприємство; фінансовий механізм; management; company; financial mechanism