Ризик-менеджмент і комплаєнс у системі корпоративного управління на засадах сталого розвитку: інтегрований підхід [Електронний ресурс] - Дуднєва, Юлія Ернстівна; Артем’єв, Олександр Олександрович; Dudnieva, Iuliia Е.; Artemiev, Oleksandr О. (Київ : ВНЗ «Національна академія управління», 2025)
У сучасних умовах зростаючої невизначеності, посилення регуляторного тиску та актуалізації принципів сталого розвитку перед компаніями постає завдання перегляду підходів до корпоративного управління. Традиційне фрагментарне застосування ризик-менеджменту, комплаєнс-менеджменту та ESG-підходів не забезпечує належного рівня керованості й адаптивності організацій, особливо в умовах наслідків глобальних криз і воєнних викликів. У статті обґрунтовано доцільність інтегрованого підходу до поєднання ризик-менеджменту, комплаєнс-менеджменту та принципів сталого розвитку як взаємопов’язаних елементів єдиної системи корпоративного управління. Метою статті є теоретичне обґрунтування інтеграції зазначених управлінських компонентів та розроблення підходу до оцінювання рівнів зрілості системи комплаєнс-менеджменту з урахуванням ступеня її інтеграції з ризик-менеджментом та стратегічними цілями сталого розвитку. У дослідженні використано загальнонаукові методи аналізу й синтезу, логічного узагальнення та системного підходу. У статті розкрито роль ризик-менеджменту як аналітичної основи прийняття управлінських рішень, що дозволяє ідентифікувати як традиційні, так і ESG-ризики. Показано, що комплаєнс-менеджмент у межах інтегрованої концепції виконує нормативну та поведінкову функції, забезпечуючи узгодженість управлінських і бізнес-процесів з законодавчими, регуляторними та етичними вимогами. Обґрунтовано, що принципи сталого розвитку формують стратегічні орієнтири та критерії прийнятності управлінських рішень, сприяючи поєднанню короткострокової ефективності з довгостроковою стійкістю компанії. Запропоновано модель рівнів зрілості системи комплаєнс-менеджменту, яка відображає еволюцію від формального дотримання вимог до інтегрованої, ризик-орієнтованої та стратегічно узгодженої системи управління. Зроблено висновок, що інтеграція ризик-менеджменту, комплаєнс-менеджменту та принципів сталого розвитку створює синергетичний ефект, підвищуючи адаптивність і стійкість корпоративного управління в умовах динамічних змін зовнішнього середовища.

The article presents an author’s approach to integrating risk management, compliance management, and sustainable development principles within corporate governance systems. A compliance management maturity model is proposed, reflecting the degree of its integration with risk management and strategic management processes. The model is based on the combination of a risk-oriented approach, regulatory and ethical compliance mechanisms, and sustainability-oriented strategic priorities. The study concludes that the application of the proposed approach enhances the adaptability and resilience of corporate governance under conditions of increasing uncertainty.
Risk management and compliance in the corporate governance system based on the principles of sustainable development: an integrated approach [Electronic resource]
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; ризик-менеджмент; комплаєнс-менеджмент; корпоративне управління; сталий розвиток; ESG; ESG-ризики; інтегрований підхід; risk management; compliance management; corporate governance; sustainable development; ESG; ESG risks; integrated approach