Моделювання траєкторії розвитку геоекологічної ситуації в містах і районах Дніпропетровської області - Грушка, В.В. (My University, 2014)
В статті висвітлено результати моделювання траєкторії розвитку геоекологічної ситуації в міських і районних соціогеосистемах Дніпропетровської області за період з 2007 по 2011 роки. Моделювання виконувалось у нормованому багатовимірному ознаковому просторі за 106 статистичними параметрами геоекологічної складової соціогеопроцесу. Визначалися такі показники траєкторії, як проекція на оптимальну траєкторію розвитку, відхилення від неї і проекційний коефіцієнт прогресу. За результатами дослідження визначені соціогеосистеми, що є лідерами та аутсайдерами у розвитку геоекологічної ситуації.
Часопис соціально-економічної географії: Міжрегіональний збірник наукових праць. – Харків: Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2014
Keywords: геоекологічна ситуація; соціогеосистема; траєкторія розвитку; порівняльно- географічний аналіз; моделювання; порівняльно-історичний аналіз; прогноз; контроль розвитку