Моделювання процесів руйнування зразків за допомогою середовища ANSYS - Хомяков, Данііл Дмитрович; Khomyakov, D. D. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджуються процеси руйнування матеріалів із застосуванням чисельного моделювання у середовищі ANSYS. Проведено аналіз сучасних підходів до моделювання механічної поведінки зразків під навантаженням, зокрема при одновісному розтягуванні. Розглянуто можливості програмного комплексу ANSYS для вирішення задач механіки деформованого твердого тіла та прогнозування руйнування. Описано етапи створення скінченого-елементних моделей зразків, застосування відповідних матеріальних моделей та критеріїв руйнування. Визначено переваги та обмеження чисельного моделювання у порівнянні з експериментальними методами.

The work investigates the processes of material fracture using numerical modeling in the ANSYS environment. An analysis of modern approaches to modeling the mechanical behavior of samples under load, in particular during uniaxial tension, is carried out. The capabilities of the ANSYS software complex for solving problems in the mechanicals of deformation solids and predicting fracture are considered. The stages of creating finite-element models of samples, the use of appropriate material models and fracture criteria are described. The advantages and limitations of numerical modeling in comparison with experimental methods are determined.
Modeling of sample fracture processes using the ANSYS environment
Науковий керiвник: Лебедєв Сергій Вікторович, кандидат фiзико-математичних наук, доцент кафедри фізики низьких температур
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; механічні випробування; одновісній розтяг; ANSYS; mechanical tests; uniaxial tension