Зв’язок самоактуалізації з суб’єктивним благополуччям і задоволеністю життям у жінок та чоловіків середнього віку - Федоріщева, Олена Євгенівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У результаті емпіричного аналізу виявлено, що чоловіки демонструють вищий рівень ціннісної орієнтації та самоприйняття порівняно з жінками. Чоловіки загалом демонструють дещо вищий рівень позитивного афекту та значущо нижчий рівень негативного афекту порівняно з жінками. Майже половина як жінок, так і чоловіків середнього віку задоволені життям на середньому рівні, але на високому рівні чоловіки задоволені життям частіше, ніж жінки. У жінок і чоловіків виявлений позитивний зв’язок між аспектами самоактуалізації гнучкість поведінки, самоповага, самоприйняття, синергія і підтримка та задоволеністю життям. У жінок також задоволеність життям додатково пов’язана з ціннісною орієнтацією та орієнтацією в часі. Позитивний афект у жінок прямо корелює з пізнавальними потребами і синергією і зворотно з орієнтацією в часі, тоді як негативний афект має зворотний зв’язок з підтримкою. У чоловіків середнього віку самоактуалізація не має значущих зв’язків із позитивним і негативним афектом.

The qualification work is devoted to the study of the relationship between the level of self-actualization, subjective well-being and life satisfaction in middle-aged women and men. As a result of the empirical analysis, it was found that men demonstrate a higher level of value orientation and self-acceptance compared to women. Men generally demonstrate a slightly higher level of positive affect and a significantly lower level of negative affect compared to women. Almost half of both middle-aged women and men are satisfied with life at an average level, but at a high level, men are satisfied with life more often than women. In women and men, a positive relationship was found between the aspects of self-actualization - behavioral flexibility, self-esteem, self-acceptance, synergy and support - and life satisfaction. In women, life satisfaction is also additionally associated with value orientation and time orientation. Positive affect in women is directly correlated with cognitive needs and synergy and inversely with time orientation, while negative affect is inversely related to support. In middle-aged men, self-actualization has no significant relationships with positive and negative affect.
Керівник роботи: Гімаєва Юлія Азгатівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; самоактуалізація; суб’єктивне благополуччя; задоволеність життям; середній вік; чоловіки; жінки; self-actualization; subjective well-being; life satisfaction; middle age; men; women