Українці в Зеленому Клині: переселення, громадське та політичне життя у другій половині XIX – на початку XX століття - Олексієнко, Роман Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Зелений Клин - це історія українських переселенців з Полтавщини, Чернігівщини, Київщини, та інших регіонів України. Метою даної дипломної роботи є дослідження ролі та впливу українців у розбудову територій Далекого Сходу, збереження й поширення ними своїх традицій, ремесел, звичаїв і культури на чужих землях; збереження та розвитку національної самосвідомості українських переселенців Зеленого Клину як невід’ємної складової української історії. Дана дипломна робота засвідчує той факт, що актуальним завданням сьогодення для всіх українських істориків є необхідність віднайти забуті, втрачені чи зумисно приховані сторінки з минулого українського народу та назавжди вписати їх у пам’ять майбутніх поколінь українців, адже знаючи й шануючи своє минуле, ми обов`язково матимемо шанс на гідне майбутнє.

Zelenyy Klyn (Green Wedge) is the history of Ukrainian immigrants of Poltava, Chernihiv, Kyiv and other regions of Ukraine. The purpose of this thesis is to study the role and influence of Ukrainians in the development of the Far East, their preservation and dissemination of their traditions, crafts, customs and culture in foreign lands; preservation and development of the national identity of the Ukrainian settlers of the Zelenyy Klyn (Green Wedge) as an integral part of Ukrainian history. Therefore, this thesis testifies to the fact that the urgent task of today for all Ukrainian historians is to find forgotten, lost or deliberately hidden pages from the past of the Ukrainian people and forever inscribe them in the memory of future generations of Ukrainians, knowing and respecting their past. , we will definitely have a chance for a decent future.
Керівник: Любавський Роман Геннадійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; Зелений Клин; переселенці; Далекий Схід; українці; Zelenyy Klyn; immigrants; the Far East; ukrainians