Психологічні особливості взаємозв’язку емпатії та стресостійкості у батьків дітей з інвалідністю - Кутузова, Світлана Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емпатія та стресостійкість особистості. Предмет дослідження: психологічні особливості взаємозв’язку емпатії та стресостійкості у батьків дітей з інвалідністю. Мета дослідження: виявити та дослідити особливості взаємозв’язку емпатії та стресостійкості у батьків дітей з інвалідністю, а також визначити шляхи підвищення їхньої психологічної стійкості. Завдання дослідження: проаналізувати теоретико-методологічні підходи до вивчення емпатії та стресостійкості особистості, зокрема у контексті батьків дітей з інвалідністю; провести емпіричне дослідження рівня емпатії та стресостійкості у батьків дітей з інвалідністю за допомогою валідних психодіагностичних методик; розробити практичні рекомендації щодо підвищення рівня стресостійкості та розвитку емпатійних здібностей у батьків дітей з інвалідністю. Практичне значення дослідження: отримані результати можуть бути використані у практичній діяльності психологів, соціальних педагогів та фахівців центрів підтримки сімей. На основі результатів дослідження розроблено рекомендації, які можуть застосовуватися у програмах психологічного супроводу батьків дітей з інвалідністю з метою профілактики емоційного вигорання, підвищення стресостійкості та розвитку емоційної компетентності.

Object of the study: empathy and stress resilience of the individual. Subject of the study: the psychological characteristics of the relationship between empathy and stress resilience among parents of children with disabilities. Purpose of the study: to identify and investigate the relationship between empathy and stress resilience among parents of children with disabilities, as well as to determine ways of enhancing their psychological resilience. Research objectives: to analyze theoretical and methodological approaches to the study of empathy and stress resilience, particularly in the context of parents of children with disabilities; to conduct an empirical study of the levels of empathy and stress resilience among parents of children with disabilities using valid psychodiagnostic instruments; to develop practical recommendations for enhancing stress resilience and fostering empathic abilities among parents of children with disabilities. Practical significance of the study: the findings can be applied in the professional practice of psychologists, social educators, and specialists working in family support centers. Based on the research results, practical recommendations have been developed that can be incorporated into psychological support programs for parents of children with disabilities to help prevent emotional burnout, strengthen stress resilience, and promote emotional competence.
Керівник: Шайхлісламов Земфір Рафікович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; стресостійкість; батьки дітей з інвалідністю; психологічні особливості; підтримка; адаптація; empathy; stress resistance; parents of children with disabilities; psychological characteristics; support; adaptation