ВІЛ-СНІД в Україні. Дерматологічні аспекти : методичні рекомендації для підготовки здобувачів вищої медичної освіти 4 року навчання з дисципліни «Дерматологія, венерологія» [Електронний ресурс] - Лядова, Тетяна Іванівна; Волобуєва, Ольга Вікторівна; Дорош, Діана Миколаївна; Lyadova, T. I.; Volobuieva, O. V.; Dorosh, D. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Методичні рекомендації висвітлюють актуальні питання етіопатогенезу, клінічних проявів, діагностики, лікування та профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу з акцентом на дерматологічні аспекти. Розкрито патогенетичні механізми розвитку імунодефіциту, стадії перебігу ВІЛ-інфекції та особливості її клінічних форм, зокрема дерматологічних уражень. Окрема увага приділена опису найбільш поширених уражень шкіри при ВІЛ-СНІДі, таких як саркома Капоші, герпесвірусні інфекції, кандидоз, контагіозний молюск, вірусні бородавки, бактеріальні та грибкові інфекції, а також різноманітні форми дерматиту. Представлено методи диференційної діагностики та сучасні підходи до лабораторних досліджень, включаючи серологічні тести, ПЛР-аналізи, визначення рівня CD4-клітин та вірусного навантаження. Розглянуто принципи антиретровірусної терапії, лікування опортуністичних інфекцій та дерматологічних уражень. Викладено рекомендації з ведення пацієнтів у разі невідкладних станів, а також правила диспансеризації та профілактичні заходи, зокрема постконтактну профілактику та санітарно-гігієнічні норми.

The methodological recommendations provide an overview of the current issues of etiopathogenesis, clinical manifestations, diagnosis, treatment and prevention of HIV infection and AIDS with an emphasis on dermatological aspects. The pathogenetic mechanisms of immunodeficiency development, stages of HIV infection and features of its clinical forms, including dermatological lesions, are revealed. Particular attention is paid to the description of the most common skin lesions in HIV-AIDS, such as Kaposi's sarcoma, herpesvirus infections, candidiasis, molluscum contagiosum, viral warts, bacterial and fungal infections, and various forms of dermatitis. Methods of differential diagnosis and modern approaches to laboratory testing, including serological tests, PCR assays, CD4 cell counts, and viral load are presented. The principles of antiretroviral therapy, treatment of opportunistic infections and dermatologic lesions are discussed. Recommendations for the management of patients in case of emergencies, as well as the rules of medical examination and preventive measures, including post-exposure prophylaxis and sanitary and hygienic standards are presented
HIV-AIDS in Ukraine. Dermatological aspects : methodical recommendations for preparation of bread-winners of higher medical education of 4 of studies from discipline «Dermatology, venereology» [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції.
Keywords: MEDICINE; SOCIAL SCIENCES; ВІЛ; СНІД; імунодефіцит; клінічна класифікація ВІЛ; СНІД-асоційовані інфекції; опортуністичні інфекції; клінічні прояви ВІЛ-СНІДу; ураження шкіри при ВІЛ; саркома Капоші; діагностика ВІЛ; серологічні тести; ІФА; Вестерн-блот; ПЛР; імунний статус; вірусне навантаження; антиретровірусна терапія; противірусні препарати; лікування опортуністичних інфекцій; профілактика ВІЛ; постконтактна профілактика; HIV; AIDS; immunodeficiency; clinical classification of HIV; AIDS-associated infections; opportunistic infections; clinical manifestations of HIV-AIDS; skin lesions in HIV; Kaposi's sarcoma; HIV diagnosis; serological tests; ELISA; Western blot; PCR; immune status; viral load; antiretroviral therapy; antiviral drugs; treatment of opportunistic infections; HIV prevention; post-exposure prophylaxis