До питання вивчення Ф. І. Шмітом собору Св. Софії у Києві - Філіппенко, Р.І.; Боброва, М.І.; Filippenko, R.I.; Bobrova, M.I. (Харків: ХДС, 2017)
Ф.І. Шміт (1877–1937) – видатний представник російської та української історичної науки, відомий візантиніст, блискучий лектор і педагог, один із засновників музейної справи в УРСР і СРСР. Після переїзду до Харкова у 1912 р. Ф.І. Шміт продовжував активно займатися дослідженням візантійського мистецтва. Однак візантійська тема поступово перестала бути головною в науковій творчості вченого. Дослідник почав жваво цікавитися питаннями давньоруського мистецтва, зокрема зайнявся вивченням собору Св. Софії у Києві. Тезисы посвящены выдающемуся представителю российской и украинской искусствоведческой науки Ф. И. Шмиту, который оставил заметный след в изучении истории византийского и древнерусского искусства. Ученый является одним из основателей музейного дела в УССР и СССР. The thesis deals with the work of an outstanding representative of the Russian and Ukrainian art science F. I. Schmit, who made a considerable contribution to the study of the history of Byzantine and Old Russian art. The scientist was one of the founders of museums in the UkrSSR and the USSR.
F. I. Schmit. The scientist’s note «St. Sofia»
Ростислав Філіппенко, канд. іст. наук, доцент, Національний фармацевтичний університет. Марина Боброва, зав. відділу книжкових пам’яток, цінних видань і рукописів, Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Шмит Ф. И.; Харьковский университет; история искусства; Св. София; Schmit F. I.; Kharkov University; history of art; St. Sofia