Особливості долаючої поведінки та життєстійкості у представників творчих професій - Миpoнeнкo, Вepoнiка Вoлoдимиpiвна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено особливості долаючої поведінки та життєстійкості у представників творчих професій – письменників та художників. Теоретичний аналіз літератури дозволив окреслити основні поняття долаючої поведінки та життєстійкості, а також виявити психологічні особливості творчої діяльності. В межах емпіричного дослідження було використано методики CISS, опитувальник С. Мадді та проективну методику «Незакінчені речення». У вибірці взяли участь 63 респонденти: письменники, художники та контрольна група. Результати кількісного аналізу не виявили статистично значущих відмінностей між групами у рівнях долаючої поведінки та життєстійкості, а також взаємозв’язку між ними. Водночас якісний аналіз за проективною методикою показав наявність специфічних емоційних реакцій та стратегій подолання у творчих респондентів, зокрема звернення до мистецтва, письма, рефлексії та символічної переробки досвіду. Отримані результати підкреслюють важливість поєднання кількісного та якісного підходів у вивченні психологічних характеристик творчих особистостей.

This qualification paper explores the features of coping strategies and resilience in people of artistic professions – specifically, writers and painters. The theoretical analysis of literature allowed for the clarification of key concepts related to coping strategies and psychological hardiness, as well as the identification of psychological characteristics inherent to creative activity. The empirical research employed the CISS questionnaire, S. Maddi’s Hardiness Inventory, and the projective technique "Incomplete Sentences." The sample included 63 participants: writers, artists, and a control group. Quantitative analysis revealed no statistically significant differences between the groups in terms of coping behavior or levels of hardiness, nor any significant correlation between these variables. However, qualitative analysis using the projective technique highlighted distinct emotional responses and coping strategies among creative individuals, including the use of art, writing, reflection, and symbolic processing of emotional experience. The findings underscore the importance of combining quantitative and qualitative approaches in the psychological study of creative personalities.
Peculiarities of coping behavior and resilience in representatives of creative professions
Керівник роботи: Швалб Антон Юрійович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; долаюча поведінка; життєстійкість; самовираження; представники творчих професій; coping behavior; resilience; self-expression; creative professionals