Особливості функціонування туристичної сфери в Україні під час війни - Холод, Богдан Олегович; Kholod, Bogdan (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні розвитку туризму в Україні в умовах війни та розробці практичних рекомендацій щодо його адаптації до сучасних викликів. Війна значно вплинула на туристичну інфраструктуру України, спричинивши руйнування багатьох туристичних об’єктів, особливо у східних та південних регіонах. з’явилися нові види туризму, такі як волонтерський туризм, а також розвиток екотуризму та релігійного туризму. Ці напрями дозволяють адаптувати туристичну діяльність до нових реалій та залучати відвідувачів до вивчення історії, допомоги населенню та відпочинку в безпечних природних зонах. Державна підтримка туристичної галузі у 2022-2024 роках зосереджена на фінансуванні інфраструктурних проєктів, грантових програмах, податкових пільгах та маркетингових заходах. Важливу роль відіграє стимулювання внутрішнього туризму та міжнародне партнерство для відновлення туристичної індустрії після війни. Для адаптації туристичного бізнесу до умов воєнного стану необхідно впроваджувати цифрові технології, розвивати онлайн-бронювання, диверсифікувати туристичні продукти, забезпечувати безпеку туристів та використовувати кризові стратегії розвитку.
Features of the functioning of the tourism sector in Ukraine during the war
Науковий керівник : Кравченко Катерина Олександрівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; географія рекреації і туризму; Україна; туризм в Україні; воєнний стан; geography of recreation and tourism; Ukraine; tourism in Ukraine; martial law