Розвиток у рятувальників-кінологів психологічної готовності до професійної діяльності - Іванов, Євген Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – психологічна готовність рятувальників-кінологів до професійної діяльності. Предмет дослідження – особливості психологічних чинників розвитку психологічної готовності рятувальників-кінологів. Мета дослідження – емпірично дослідити особливості психологічної готовності рятувальників-кінологів до професійної діяльності та розробити програму її розвитку. Для досягнення мети передбачається виконання таких завдань дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення психологічної готовності фахівців екстремальних професій. 2. Визначити психологічні чинники, що впливають на формування готовності рятувальників-кінологів. 3. Провести емпіричне дослідження рівня прояву психологічної готовності та пов’язаних особистісних характеристик. 4. Розробити та апробувати тренінгово-психологічну програму розвитку психологічної готовності. 5. Оцінити ефективність програми за результатами порівняльного аналізу. Практичне значення полягає у можливості використання результатів для професійного добору, підготовки, психологічного супроводу та підвищення особистісної й операційної ефективності рятувальників-кінологів, а також подальшої адаптації запропонованої програми в системі ДСНС, військових структур та приватних кінологічно-рятувальних організацій.

The object of the study is the psychological readiness of rescue dog handlers for professional activity. The subject of the study is the peculiarities of psychological factors in the development of psychological readiness of rescue dog handlers. The purpose of the study is to empirically investigate the peculiarities of the psychological readiness of rescue dog handlers for professional activity and to develop a program for its enhancement. To achieve this goal, the following research tasks are to be performed: 1. To analyze theoretical approaches to studying the psychological readiness of specialists in extreme professions. 2. To identify psychological factors that influence the formation of readiness among rescue dog handlers. 3. To conduct an empirical study of the level of psychological readiness and related personality characteristics. 4. To develop and test a training and psychological program for the development of psychological readiness. 5. To evaluate the effectiveness of the program based on the results of a comparative analysis. The practical significance of the study lies in the possibility of using the results for professional selection, training, psychological support, and improving the personal and operational effectiveness of rescue dog handlers, as well as for the further adaptation of the proposed program within the State Emergency Service, military structures, and private search-and-rescue canine organizations.
Керівник: Балабанова Любов Матвіївна, доктор психологічних наук, професор, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; ДСНС; рятувальники; кінологи; психологічна готовність; State Emergency Service; rescuers; dog handlers; psychological readiness