Генеалогія ксенофобії: апотропеїчна магія та символізація заздрощів і ненависті - Жеронкін, Антон Володимирович; Zheronkin, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Результати поточного дослідження можуть бути використані в подальших дослідницьких студіях, та й на практиці. Робота може бути цікава та корисна філософам, які досліджують об’єктно-орієнтовану онтологію, структуралізм, феноменологію, матеріальну культуру, методологію психоаналітичної герменевтики речей та мистецтва. Корисними результати дослідження будуть також на міждисциплінарному рівні: для досліджень соціокультурного спрямування, для поглибленого розуміння сутності ксенофобії та її специфічних форм, які вона приймає в умовах метамодерну. Концептуалізація “седативної функції матеріальної культури” на прикладі апотропеїв може бути використана на практиці психотерапевтами, які працюють з кейсами тривоги, страху, ненависті та заздрості. Також розрізнення рівнів ксенофобії та її типів – це той результат, який може вплинути на реальні практики боротьби з ксенофобією та зменшення конфліктності в мультикультурному суспільстві метамодерну.

The results of the current study can be used in further research studies, as well as in practice. The work can be interesting 13 and useful for philosophers who are researchers of object-oriented ontology, structuralism, phenomenology of material culture, methodology of psychoanalytic hermeneutics of things and art. The results of the research will also be useful at the interdisciplinary level: for sociocultural studies, for a deeper understanding of the essence of xenophobia and its specific forms that it takes in the conditions of metamodernism. Conceptualization of the «sedative function of material culture» on the example of apotropaics can be used in practice by psychotherapists who work with cases of anxiety, fear, hatred and envy. Also, distinguishing the levels of xenophobia and its types is the result that can affect the real practices of combating xenophobia and reducing conflict in the multicultural society of the metamodern.
The genealogy of xenophobia: apotropaic magic and the symbolization of envy and hate
Науковий керівник: Перепелиця Олег Миколайович, доктор філософських наук, професор.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; ксенофобія; структуралізм; апотропей; метамодерн; Інший; Чужий; Ворог; ненависть; заздрість; страх; мультикультуралізм; об’єктно-орієнтована онтологія; психоаналіз; теорія об’єктних відносин; xenophobia; structuralism; apotropaic; metamodern; Other; Alien; Enemy; hatred; envy; fear; multiculturalism; object-oriented ontology; psychoanalysis; theory of object relations