Розробка вдосконаленого алгоритму підвищення надійності програмного забезпечення - Кулик, Діана Сергіївна; Kulyk, Diana (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є процес забезпечення надійності програмного забезпечення в інформаційних системах. Предметом дослідження є методи, моделі та алгоритми підвищення надійності програмного забезпечення на різних етапах його життєвого циклу. Мета кваліфікаційної бакалаврської роботи полягає у розробці вдосконаленого алгоритму підвищення надійності програмного забезпечення, який забезпечує зменшення кількості помилок та збоїв у функціонуванні системи. Завданнями роботи є: - провести аналіз сучасного стану проблеми забезпечення надійності ПЗ та обґрунтувати актуальність її дослідження; - розглянути існуючі методи, моделі та засоби оцінювання надійності ПЗ; - розробити вдосконалений алгоритм підвищення надійності ПЗ; - провести розрахунок надійності ПЗ при використанні запропонованого рішення та визначити сфери його практичного застосування. Актуальність дослідження. Надійність ПЗ є критичним чинником у функціонуванні сучасних інформаційних систем, особливо в умовах високої складності та інтенсивного використання. Розробка ефективних методів підвищення надійності сприяє покращенню якості ІТ-продуктів та зниженню ризиків відмов. За результатами дослідження розроблено модель підвищення надійності програмного забезпечення, яка поєднує переваги багатоверсійного, дуального програмування, адаптивного вибору рішень та автоматизованого моніторингу відмов. Практична новизна полягає у створенні комплексного алгоритму, що може бути застосований до широкого спектра ПЗ, включаючи критично важливі системи. Одержані результати можуть використовуватись у практиці розробки та супроводу ПЗ, особливо в галузях, де відмовостійкість має вирішальне значення.

The object of the research is the process of ensuring software reliability in information systems. The subject of the research is methods, models, and algorithms for improving software reliability at various stages of its life cycle. The purpose of the bachelor's thesis is to develop an improved algorithm for increasing software reliability, which ensures a reduction in the number of errors and failures in the functioning of the system. The tasks of the thesis are: - to analyze the current state of the problem of ensuring software reliability and justify the relevance of its study; - to consider existing methods, models, and tools for evaluating software reliability; - to develop an improved algorithm for increasing software reliability; - to calculate software reliability using the proposed solution and determine the areas of its practical application. Relevance of the study. Software reliability is a critical factor in the functioning of modern information systems, especially under conditions of high complexity and intensive usage. Developing effective methods contributes to improving the overall quality of IT products and reducing the risk of failures. According to the results of the study, a model for improving software reliability has been developed that combines the advantages of N-version programming, dual programming, adaptive decision-making, and automated failure monitoring. The practical novelty lies in the creation of a comprehensive algorithm that can be applied to a wide range of software, particularly for mission-critical systems. The obtained results can be used in software development and maintenance practices, especially in industries where fault tolerance is of critical importance.
Development of an improved algorithm for increasing software reliability
Науковий керівник: Ковальчук Дмитро Миколайович, доктор філософії, старший викладач кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; надійність програмного забезпечення; багатоверсійне програмування; дуальне програмування; адаптивна модель; якість програмного забезпечення; тестування; software reliability; N-version programming; dual programming; adaptive model; software quality; testing