Удосконалення методів підвищення якості систем керування глибинними насосами - Чирочкін, Денис Олександрович; Chirochkin, D. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Основні наукові результати досліджень складають: 1. Удосконалено комплексний критерій якості роботи глибинних насосів відцентрового та гвинтового типів шляхом поєднання показників якості роботи насоса та показників якості системи керування, що дає можливість використовувати його як основний критерій оптимальності. 2. Набули подальшого розвитку методи підвищення якості роботи глибинних насосів шляхом структурного синтезу і оптимізації систем керування та використання удосконаленого комплексного показника якості, що дає можливість підтримувати ефективність роботи насоса в процесі експлуатації на максимальному рівні. 3. Набули подальшого розвитку математичні моделі систем автоматичного керування глибинними насосами відцентрового та гвинтового типів в сталих та перехідних режимах експлуатації шляхом врахування інерційності насоса та нелінійності функцій втрат, що дозволяє визначати та аналізувати основні показники якості роботи насосів. 4. Вперше розроблено структуру системи автоматичного керування глибинними насосами відцентрового та гвинтового типів з використанням еталонної математичної моделі, що дозволяє визначати та підтримувати високі показники якості роботи безпосередньо в процесі експлуатації.

The main scientific results of the research are: 1. Improved comprehensive work quality criterion submersible pumps of centrifugal and screw types, which can be used as the main criterion for optimizing effective control systems. 2. Methods for improving the quality of operation of deep well pumps through structural synthesis and optimization of control systems have been further developed, which makes it possible to increase the energy efficiency index. 3. Mathematical models of automatic control systems for centrifugal and screw-type submersible pumps have been further developed.in steady and transient operating modes, which allows you to determine and analyze the main indicators of the quality of their work. 4. The structure of the automatic control system has been developed submersible centrifugal and screw pumps using a reference mathematical model, which allows determining and maintaining high performance indicators directly during operation. The first section presents a comprehensive analysis of the operation of submersible pumps and factors that determine their quality and efficiency during operation. The features of the functioning of submersible pumps of various types, in particular centrifugal and screw, are considered, taking into account their design characteristics, hydraulic modes and operating conditions in wells and pumping stations. The main quality indicators of submersible pumps are analyzed in detail, including flow, head, efficiency, energy consumption, reliability, stability of operation in transient modes and sensitivity to external disturbances.
Improving methods for improving the quality of submersible pump control systems
Науковий керівник: Канюк Геннадій Іванович, доктор технічних наук, професор, професор кафедри автоматизації, метрології та енергоефективних технологій Навчально-наукового інституту «Українська інженерно-педагогічна академія»
Keywords: TECHNOLOGY; показники якості; оптимізація; енергозбереження; техніко-економічні показники; глибинні насоси; система керування; насосна установка; економічність; нормативне забезпечення; кваліметричні методи; quality indicators; optimization; energy saving; technical and economic indicators; deep well pumps; control system; pumping unit; efficiency; standards and regulations support