Міжнародні організації та міжнародно-інормаційні відносини України - Меленцова, О.В. (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2019)
Ідея системності в міжнародних відносинах відштовхується від того факту, що держави прагнуть співіснувати та визнавати правомірність інтересів один одного, щоб гарантувати стабільність цих відносин. Причини виникнення в них системності полягають в наявності комплексу стійких цілей і інтересів акторів, їх зацікавленості в стабільності й передбачуваності довготривалих міждержавних взаємин, в правової регламентації міжнародних відносин. Залежно від історичної епохи, протягом якої сформувалася і функціонувала міжнародна система, виділяють чотири типи її структурної організації: Вестфальська система (1648-1789) – система класичного «європейської рівноваги», Віденська (1814-1914) – система «європейського концерту», Версальско-Вашінгтонская (1919-1939) з її головним завоюванням — Лігою Націй і Ялтінско-Потсдамска система (1945-1991), вінцем якої стало створення Організації Об'єднаних Націй.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; норвезько-українська конференція; міжнародні організації; міжнародно-інормаційні відносини України; Україна