Взаємозвʼязок довіри та особливостей міжособистісної взаємодії у осіб різного віку - Сердюкова, Мирослава Максимівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні взяли участь 60 осіб, які були поділені на дві вікові групи: підлітки (12-16 років) та особи юнацького віку (19-23 роки). Результати дослідження показали, що рівень довіри у підлітків значно нижчий порівняно з молоддю, що впливає на характер їхніх соціальних контактів та міжособистісних стосунків. У молодіжній групі довіра виявилася більш стабільною та позитивно корелює з відкритістю у спілкуванні та готовністю до співпраці. Виявлено також, що рівень довіри безпосередньо впливає на вибір комунікативних стратегій та ефективність соціальної взаємодії.

The study involved 60 individuals who were divided into two age groups: adolescents (12-16 years) and young adults (19-23 years). The research results showed that the level of trust among adolescents is significantly lower compared to young adults, which affects the nature of their social contacts and interpersonal relationships. In the youth group, trust was found to be more stable and positively correlated with openness in communication and readiness for cooperation. It was also found that the level of trust directly influences the choice of communication strategies and the effectiveness of social interaction.
Керівник: Милославська Олена Володимирівна кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; довіра; міжособистісна взаємодія; підлітки; вікові відмінності; соціальна адаптація; міжособистісні стосунки; rust; interpersonal interaction; adolescents; young adulthood; social communication; psychological features; age differences; social adaptation; interpersonal relationships