Забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємництва : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальністю D7 «Торгівля» [Електронний ресурс] - Литовченко, Олена Юріївна; Lytovchenko, Olena (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В конспекті лекцій розглянуто теоретичні засади та практичні аспекти забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємництва. Висвітлено сутність, принципи та механізми формування системи фінансово-економічної безпеки підприємства, охарактеризовано ключові внутрішні та зовнішні чинники впливу на її рівень. Розкрито функції та структуру підрозділу з фінансово-економічної безпеки, особливості державного регулювання у цій сфері. Особливу увагу приділено інформаційному та аналітичному забезпеченню, процесам управління безпековими функціями на підприємстві, а також адаптації підприємств до змін зовнішнього середовища. Розглянуто роль фінансово-економічної розвідки як елемента системи забезпечення безпеки. Видання розраховано на здобувачів вищої освіти спеціальності D7 – Торгівля, а також всіх тих, хто цікавиться питаннями забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємницької діяльності.

The lecture notes examine the theoretical foundations and practical aspects of ensuring the financial and economic security of entrepreneurship. The essence, principles, and mechanisms for forming a financial and economic security system at the enterprise level are highlighted, along with a characterization of key internal and external factors influencing its level. The functions and structure of the financial and economic security unit are disclosed, as well as the specifics of state regulation in this field. Special attention is given to information and analytical support, the management of security functions within the enterprise, and the adaptation of enterprises to changes in the external environment. The role of financial and economic intelligence as an element of the security system is also considered. This publication is intended for students of higher education in Specialty D7 – Trade, as well as for anyone interested in the issues of ensuring the financial and economic security of entrepreneurial activity.
Еnsuring Financial and Economic Security of Entrepreneurship : Lecture Notes for Students of the First (Bachelor’s) Level of Higher Education, Specialty D7 – Trade, Full-Time and Part-Time Forms of Study [Electronic Resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; безпека; фінансово-економічна безпека; ризик; загроза; адаптація; економічна розвідка; security; financial and economic security; risk; threat; adaptation; economic intelligence