Роль гендерної ідентичності у формуванні самооцінки - Ненашева, Анна Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: самооцінка, як психологічний феномен. Предмет дослідження: взаємозв’язок між типом гендерної ідентичності та рівнем самооцінки. Мета дослідження: обґрунтування та висвітлення вивчення зв’язку гендерної ідентичності і рівня самооцінки особистості, розробка практичних рекомендацій для профілактики та розвитку адекватного рівня самооцінки. Основні завдання дослідження: на підставі вивчення та аналізу наукової та психологічної літератури, визначити поняття та структуру гендерної ідентичності та самооцінки особистості. Підібрати комплекс психодіагностичних методик для встановлення типу гендерної ідентичності та рівня самооцінки. Сформулювати практичні рекомендації для профілактики та розвитку адекватного рівня самооцінки особистості. Практична значущість дослідження полягає в подальшому використанні висновків в індивідуальному психологічному консультуванні та в роботі з групами для стабілізації рівня самооцінки та роботи з внутрішньоособистісними конфліктами, які спричинені гендерними стереотипами та установками. Для розробки навчальних програм та психологічних тренінгів з метою розвитку психологічної гнучкості, як професійної та соціальної якості.

Object: self-esteem as a psychological phenomenon. Subject of the study: the relationship between the type of gender identity and the level of self-esteem. Purpose of the study: justification and coverage of the study of the relationship between gender identity and the level of self-esteem of the individual, development of practical recommendations for prevention and development of an adequate level of self-esteem. The main objectives of the study: based on the study and analysis of scientific and psychological literature, to determine the concept and structure of gender identity and self-esteem of the individual. To select a set of psychodiagnostic methods to establish the type of gender identity and the level of self-esteem. To formulate practical recommendations for prevention and development of an adequate level of self-esteem of the individual. The practical significance of the study lies in the further use of the findings in individual psychological counseling and in working with groups to stabilize the level of self-esteem and work with intrapersonal conflicts caused by gender stereotypes and attitudes. For the development of educational programs and psychological trainings to develop psychological flexibility as a professional and social quality.
Керівник: Остополець Ірина Юріївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; самооцінка; адекватна самооцінка; гендерна ідентичність; фемінність; маскулінність; андрогінність; self-esteem; adequate self-esteem; gender identity; femininity; masculinity; androgyny