Угорське королівство в зовнішній політиці руських удільних князівств в XII ст. - Мерцалов, Владислав Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Робота присвячена дослідженню місця Угорського королівства в зовнішній політиці руських удільних князівств в XII с. Автором ставиться за мету відтворити особливості русько-угорських відносин XII ст. з виявленням основних тенденцій їх розвитку та масштабів впливу правлячої верхівки руських удільних князівств та Угорщини на зміну зовнішньополітичних векторів на різних етапах зазначеного періоду. Особлива увага в дослідженні приділена матримоніальним зв’язкам Арпадів та Рюриковичів, що стали основою не лише мирних відносин між політичними гравцями, а й заклали глобальну проблему у площині престолонаслідування. В роботі обґрунтовується теза про те, що зовнішня політика руських удільних князівств по відношенню до Угорського королівства саме в XII ст. стала основою подальшої геополітичної кон’юнктури в регіоні, що склалася напередодні та після татаро-монгольської навали.

The work is dedicated to the further investigation of the place of the Ugric Kingdom in the modern politics of the Russian appanage principalities in the 12th century. The author aims to highlight the peculiarities of the Russian-Ugric wines of the 12th century. from the identification of the main trends in their development and scale of influx of the ruling elite of Russian appanage principalities and Ugorshchina to change foreign political vectors at various stages of the specified period. Particular attention is paid to the matrimonial ties of the Arpads and Rurikovichs, which became the basis for not only peaceful exchanges between political rulers, but also laid the foundation for a global problem in the area of succession to the throne. The work outlines the thesis that the current policy of the Russian appanage principalities in relation to the Ugric Kingdom itself in the 12th century. became the basis for the further geopolitical situation in the region that took shape before and after the Tatar-Mongol invasion.
The Hungarian Kingdom in the foreign policy of the Rus' principalities in the 12th century
Керівник: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Угорське королівство; русько-угорські відносини; руські удільні князівства; XII століття; зовнішня політика; Рюриковичі; династичні шлюби; Hungarian Kingdom; Russian-Hungarian relations; foreign policy of the Rus' principalities; 12th century; foreign policy; Rurikovich's; dynastic marriages