Зв’язок емоційного інтелекту керівників зі стресостійкістю підлеглих під час війни - Баркова, Валерія Тарасівна; Barkova, V. T. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження присвячене вивченню зв’язку емоційного інтелекту керівників з суб’єктивним стресом, резильєнтністю та психологічним благополуччям підлеглих у воєнних умовах. Теоретичний аналіз окреслив ключові компоненти емоційного інтелекту – саморегуляцію, емпатію та соціальні навички – та їхнє значення для підтримання психологічної стійкості персоналу. Емпірично встановлено, що рівень емоційного інтелекту керівників перебуває на середньо–середньо-високому рівні, найвищі показники зафіксовано для саморегуляції. У галузевому розрізі керівники ІТ мають найвищий рівень емоційного інтелекту; у FMCG та логістиці – дещо нижчий, але достатній. Підлеглі ІТ-сфери продемонстрували найнижчий рівень суб’єктивного стресу та найвищу резильєнтність, тоді як працівники логістики – найвищий рівень напруження.

The thesis examines how leaders’ emotional intelligence is related to subordinates’ stress resistance, resilience, and psychological well-being under wartime conditions. The theoretical review highlights self-regulation, empathy, and social skills as key components influencing employees’ psychological stability. Empirical results show that leaders’ emotional intelligence is at a medium to medium-high level, with self-regulation being the strongest component. IT-sector leaders demonstrated the highest emotional intelligence; FMCG and logisticsleaders showed slightly lower yet sufficient levels. Subordinates in IT had the lowest stress and highest resilience, while logistics employees experienced the highest tension.
The relationship between leaders’ emotional intelligence and subordinates’ stress resistance during war
Керівник роботи: Гімаєва Юлія Азгатівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний інтелект; саморегуляція; емпатія; соціальні навички; стрес; резильєнтність; суб’єктивне благополуччя; керівник; emotional intelligence; self-regulation; empathy; social skills; stress; resilience; psychological well-being; leader