Державне регулювання захисту прав дітей в Україні в умовах воєнного стану - Аксьонова, Олена Валеріївна; Aksonova, Olena Valeriivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність теми магістерської роботи «Публічна політика захисту прав дітей в сучасній Україні» зумовлена тим, що права дитини виступають одним із базових індикаторів якості публічного управління, демократичної зрілості держави та спроможності інституцій гарантувати безпеку і розвиток людини в умовах високих суспільних ризиків. Для України проблема захисту прав дітей набула особливої гостроти упродовж останнього десятиліття, а в період повномасштабної війни – системного характеру, оскільки дитина одночасно є найбільш вразливою соціальною групою і ключовим ресурсом майбутнього відновлення країни. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі системи державного управління захистом прав дітей в Україні та розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо її вдосконалення. Об'єкт дослідження: система публічної політики захисту прав дітей в Україні. Предмет дослідження: теоретичні та практичні складові функціонування та удосконалення механізмів публічного управління у сфері захисту прав дітей.
State regulation of the protection of children's rights in Ukraine under martial law
Науковий керівник роботи: Меляков Антон Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри права, національної безпеки та європейської інтеграції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; державне регулювання; захист прав дітей; воєнний стан; територіальні громади; управлінські спроможності громад; психосоціальна підтримка; забезпечння освітнього середовища; відновлення життєстійкості сімей; підтримка батьківства; реінтеграція дітей у громади