Основи теорії редагування : конспект лекцій - Ребрій, Олександр Володимирович; Rebrii, Oleksandr (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Курс лекцій «Основи теорії редагування» належить до вибіркових дисциплін здобувачів вищої освіти магістерського рівня факультету іноземних мов ХНУ імені В. Н. Каразіна. Курс складається з девʼяти тем, що охоплюють актуальну проблематику структури та методології теорії редагування, норм редагування автентичних та перекладених текстів, типів помилок, творчого удосконалення повідомлень, мовної інтерференції та трансференції, постредагування, локалізації та інтернаціоналізації перекладених повідомлень, наукового та літературного рецензування, періодизації редагування, історії редагування в Україні та світі тощо.
Foundations of editing theory : Lecture notes
Lecture course “Foundations of editing theory” belongs to the selective disciplines for the students’ of the Master’s level at the School of Foreign Languages, V.N. KarazinKharkiv National University. The course consists of 9 topics that cover actual problems of the structure and methods of editing theory, norms of editing original and translated texts, types of mistakes, creative optimization of texts, linguistic interference and transference, postediting, localization and internationalization of translated texts, scientific and literary editing, periodization of editing, history of editing in Ukraine and in the world, etc.
Keywords: інтерференція; норма; оптимізація; переклад; помилка; редагування; еditing; interference; mistake; norm; optimization; translation; HUMANITIES and RELIGION