Ісламський фактор у міграційних процесах Європи: вплив на регіональну безпеку та політика держав-членів ЄС - Капуста, Юлія Романівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена комплексному аналізу ісламського фактору в сучасних міграційних процесах Європи та його впливу на регіональну безпеку. Проаналізовано релігію як фактор соціальної мобільності та політичної ідентичності. Досліджено актуальні міграційні процеси до ЄС, зокрема проблеми інтеграції мусульманських спільнот. Проаналізовано роль ісламського фактору у контексті регіональної безпеки ЄС. Розглянуто сучасний стан та перспективи спільної політики ЄС у сферах безпеки, інтеграції та попередження радикалізації.

The thesis is devoted to a comprehensive analysis of the Islamic factor in contemporary migration processes in Europe and its impact on regional security. The study examines religion as a factor of social mobility and political identity. The research explores current migration processes to the EU, with particular attention to the challenges of integrating Muslim communities. It also analyzes the role of the Islamic factor in the context of EU regional security. Furthermore, the study considers the current state and future prospects of the EU’s common policies in the fields of security, integration, and the prevention of radicalization.
The Islamic Factor in Europe’s Migration Processes: Impact on Regional Security and the Policies of EU Member States
Керівник роботи: Безрук Олександр Олександрович, кандидат політичних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; міграція; міграційні процеси; іслам; ісламський фактор; мусульманські громади; міграційна політика; Європейський Союз; European Union; регіональна безпека; migration; migration processes; Islam; Islamic factor; Muslim communities; migration policy; regional security