Частная акция или государственная политика? О регулировании болгаро-византийской торговли в 894 г. - Домановский, А.Н. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2004)
Статтю присвячено питанню про характер заходу зі зміни умов візантино-болгарської торгівлі, здійсненого візантійцями у Фессалоніці у 894 р. Ставиться питання про те, чим була викликана дана акція: приватною ініціативою двох купців, або ж цілеспрямованою державною політикою. Доводиться, що вона була державним заходом. Про це свідчить тридцятилітній строк між нею та останнім болгаро-візантійським договором 864 р. Відомо, що саме цей період візантійці вважали достатнім для дотримання умов будь-якої мирної угоди. Особи, котрі її здійснили, Ставракій та Косьма, були не просто торговцями, а чиновниками – коммеркіаріями на державній службі. Нарешті, цей захід цілком відповідає загальному напрямку економічної політики Лева VI (886—912) на посилення державного контролю і регулювання торгівлі та збільшення прибутків від неї.
Keywords: Византия; внешняя торговля; государственное регулирование; болгаро-византийские отношения; Фессалоника; 894 г.