Системи економічного управління складними технічними комплексами : навчально-методичний посібник для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» [Електронний ресурс] - Фурсова, Тетяна Миколаївна; Fursova, Tetiana (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Навчально-методичний посібник призначений для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка». Матеріали посібника охоплюють ключові питання економічного управління технологічними процесами на прикладі теплових електростанцій (ТЕС) з використанням інтегрованих автоматизованих систем управління. Посібник містить 14 тематичних розділів, у яких розглядаються організація управління на ТЕС, концептуальні основи побудови інтегрованих систем управління, підсистеми економічного управління, а також методи оптимальної експлуатації електростанцій на основі аналізу техніко-економічних показників. Окрема увага приділена методичним засадам та економіко-математичному моделюванню процесів автоматизованого аналізу ТЕП (техніко-економічних показників), оцінці ефективності автоматизації енергогенерації, визначенню похибок у вимірюваннях та обчисленнях, а також автоматизації визначення енергетичних характеристик обладнання. Посібник містить приклади автоматизації загальностанційних завдань управління ТЕС та методи управління якістю, що сприяє формуванню у здобувачів освіти системного бачення сучасних підходів до автоматизації та економічного управління енергетичними об’єктами.

The educational and methodological manual is intended for Master’s level students pursuing higher education in Specialty 174 "Automation, Computer-Integrated Technologies, and Robotics." The materials of the manual cover key issues related to the economic management of technological processes, using thermal power plants (TPPs) as an example, through the application of integrated automated control systems. The manual includes 14 thematic sections that address the organization of process control at TPPs, conceptual foundations of building integrated control systems, subsystems of economic management, and methods for the optimal operation of power plants based on the analysis of technical and economic indicators. Particular attention is given to the methodological foundations and economic-mathematical modeling of automated TEP (technical and economic performance) analysis processes, evaluation of automation efficiency in power generation, assessment of measurement and calculation errors, as well as automation of energy equipment performance assessment. The manual also provides examples of automation of general station-level management tasks at TPPs and methods of quality management, contributing to the development of a systematic understanding among students of modern approaches to automation and economic management of energy facilities.
Economic management systems for sophisticated technical complexes: educational and methodological manual for master's degree students in specialty 174 "Automation, computer-integrated technologies and robotics" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; автоматизація; системи управління; економічність; якість; показники; енергетичні об’єкти; automation; control systems; cost-effectiveness; quality; indicators; energy facilities