З антропогностичної компаративної фразеології села Циркуни на Харківщині - Уманцева, Н.Ф. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У статті розглянуто діалектну компаративну фразеологію с. Циркуни Харківського району Харківської області. Визначено й коротко схарактеризовано особливості її складу, виокремлено вирази, які, на думку автора, відзначаються глибокою архаїчністю. Подано основні тематичні підгрупи фразеологічних одиниць на позначення людини, простежено структурно-семантичну взаємодію національних та діалектних виразів, різноманітність образних основ та особливості мотивації діалектних компаративних фразеологізмів.
The article deals with the dialect comparative phraseology of village Tsyrkuny, Kharkiv region, Kharkiv oblast.The particular features of its composition are defined and briefly described, the expressions, which are notable for deep archaism, according to the author, are detailed. The basic thematic subgroups of phraseological units for designation of the person are produced, structural and semantic interaction of national and dialectal expressions, the variety of figurative foundations and features of motivation of dialectal comparative phraseological units are traced.
Keywords: фразеологія; діалектна фразеологія; компаративний фразеологізм; образна основа фразеологізму; фразеосемантичне поле; мотивація; архетип; фразеологічна модель