Банківська діяльність в Україні: сутність, особливості та підходи до управління - Лозовий, Сергій Вячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета роботи – вивчення теоретичних засад та сутнісного розуміння банківництва, оцінювання показників діяльності банків України, а також розвиток підходів до вдосконалення управляння банківською діяльністю в сучасних умовах. Було розглянуто банківську діяльність як основу розвитку економіки; визначено призначення та зміст державного регулювання банківської діяльності; наведено особливості антикризових заходів для мінімізації ризиків банківництва. Проведено аналіз ризиків, які формують умови банківської діяльності в Україні та оцінено показники фондування банків України, охарактеризовано активи банків України. В роботі запропоновано інтеграцію ESG-факторів у стратегії управління банківською діяльністю та обґрунтовано заходи з посилення стабільності та інклюзивності банківської системи України. Систематизовано ключові завдання розвитку банківської системи України на післявоєнний період. За результатами дослідження сформульовані теоретичні та практичні висновки, які не лише систематизують наявну науково-методичну базу в даному напрямі досліджень, а й сприяють реалізації узагальнених пропозицій щодо розробки підходів до вдосконалення банківської діяльності в сучасних умовах.
Науковий керівник : Даудова Галина Володимирівна, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри менеджменту, бізнесу та професійних комунікацій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; банківська діяльність; активи банків; ризики; стратегії управління; стабільність; інклюзивність; banking; bank assets; risks; management strategies; stability; inclusiveness