Православне духовенство Харківської єпархії (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Парщик, Олександр Віталійович (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
Дослідження аналізує соціальний склад, освітній рівень та роль духовенства у суспільному житті регіону. Розкрито зміни в житті церковнослужителів, зокрема, перехід від станової замкненості до вищої соціальної мобільності та їхню участь у культурно-освітній діяльності, висвітлено динаміку чисельності, сімейний стан та джерела утримання духовенства, показано зростання освітнього рівня серед священнослужителів у зазначений період.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Church history; церковна реформа в Росії середини ХІХ ст.; Священий Синод; заборона позаштатних духовних служителів; соціальна мобільність парафіяльних священослужителів; Статут Духовних консисторій; матеріальна залежність священоцерковнослужителів від держави; адміністративна залежність духовенства з боку епархіальної адміністрації