Проєктування електричної мережі з вузлами навантаження 19 МВт, 21 МВт, 17 МВт - Волинкін, Дмитро Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
В бакалаврській роботі розглянуто питання проєктування електричної мережі напругою 110 кВ для забезпечення надійного електропостачання вузлів навантаження потужністю 19 МВт, 21 МВт та 17 МВт. В процесі виконання роботи проведено аналіз вихідних даних та природно-кліматичних умов району проєктування, зокрема враховано вітрові й ожеледі навантаження відповідно до вимог нормативних документів. Об’єктом дослідження є електрична мережа високої напруги, призначена для передачі та розподілу електроенергії між вузлами навантаження. Предметом дослідження є процеси проєктування та аналізу режимів роботи електричної мережі 110 кВ. За результатами порівняння варіантів обрано кільцеву схему мережі, яка забезпечує підвищену надійність електропостачання споживачів І категорії та характеризується кращими техніко-економічними показниками. Для вибраного варіанта виконано розрахунок режимів роботи мережі в максимальному, мінімальному та післяаварійному режимах. В роботі здійснено визначення потокорозподілення потужності, виконано розрахунок втрат активної та реактивної потужності, втрат напруги й електроенергії в ЛЕП. Проведено вибір номінальної напруги мережі, перерізів проводів ЛЕП. Виконано вибір силових трансформаторів та компенсуючих пристроїв. Проведено розрахунок зарядної потужності ліній та оцінено вплив компенсації реактивної потужності на режими роботи електричної мережі.

The bachelor's thesis deals with the issue of designing an electrical network with a voltage of 110 kV to ensure reliable power supply of load nodes with a capacity of 19 MW, 21 MW and 17 MW. In the process of performing the work, an analysis of the initial data and natural and climatic conditions of the design area was carried out, in particular, wind and ice loads were taken into account in accordance with the requirements of regulatory documents. The object of the study is a high-voltage electrical network designed for the transmission and distribution of electricity between load nodes. The subject of the study is the processes of designing and analyzing the operating modes of the 220 kV electrical network. Based on the results of the comparison of options, a circular network scheme was chosen, which ensures increased reliability of electricity supply to consumers of the first category and is characterized by better technical and economic indicators. For the selected option, the calculation of network operation modes in the maximum, minimum and post-accident modes was performed. In the work, power flow distribution was determined, active and reactive power losses, voltage and electricity losses in power transmission lines were calculated. The selection of the nominal voltage of the network, wire sections of overhead power lines. A selection of power transformers c and compensating devices. The charging power of the lines was calculated and the impact of reactive power compensation on the modes of operation of the electrical network was evaluated.
Design of an electrical network with load nodes of 19 MW, 21 MW, 17 MW
Науковий керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електрична мережа; електропостачання; лінія електропередавання; підстанція; трансформатор; потокорозподілення; втрати потужності; компенсація реактивної потужності; надійність електропостачання; режим роботи мережі; електроенергетична система; electrical network; power supply; power transmission line; substation; transformer; flow distribution; power losses; reactive power compensation; reliability of power supply; network operation mode; electric power system