Удосконалення управлінської культури керівника закладу охорони здоров’я (на прикладі Інституту загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України) - Бабинкін, Андрій Борисович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Сучасні завдання розвитку українського суспільства зумовлюють потребу у новому рівні осмислення теорії та практики управління закладами охорони здоров’я. Україна переживає період інтенсивних соціально-економічних, політичних і культурних трансформацій, що висувають підвищені вимоги до ефективності функціонування всіх соціальних інститутів, зокрема медичної галузі. У цьому контексті слушною є думка дослідників про те, що «якщо ми хочемо зробити Україну Великою, треба поставити перед собою єдине надзавдання – організувати доцільну діяльність персоналу в усіх без винятку соціальних об’єктах, починаючи з органів державного управління...». Одним із найбільш перспективних механізмів вирішення цього завдання виступає цільове управління. Разом з тим запровадження цільового управління в закладі охорони здоров’я потребує від керівників значних зусиль, оскільки пов’язане з докорінною зміною звичного стилю керівництва, системи управлінських взаємодій і методів організації діяльності колективу. На практиці це означає необхідність суттєвого перегляду управлінських підходів, упровадження нових процедур планування, контролю, оцінювання результатів та мотивації персоналу. Цільове управління передбачає не лише формулювання стратегічних і тактичних цілей, а й їх вираження у вигляді чітких, вимірюваних параметрів діяльності для кожного підрозділу та кожного працівника. Реалізація цього механізму вимагає розробки реалістичних програм досягнення цілей та забезпечення системного вимірювання результатів на кожному етапі управлінського циклу. Особливої активності потребується від керівників, яким доводиться долати опір змінам, організовувати професійне навчання персоналу, перебудовувати управлінську документацію й інформаційні процеси. На початкових етапах ці зусилля нерідко залишаються непоміченими або недостатньо підтриманими, що ще більше ускладнює процес упровадження. На сучасному етапі розвитку медичної сфери низка ключових питань залишається не розв’язаною. Передусім це стосується переходу управлінської системи закладів охорони здоров’я на механізм цільового управління, а також формування відповідної управлінської культури керівників. Бракує системних підходів, методичних рекомендацій і науково обґрунтованих технологій, здатних забезпечити реальне впровадження цільового управління у практику функціонування закладів охорони здоров’я.
Improving the management culture of the head of the health care institution (on the example of V. T. Zaitsev National Academy of Medical Sciences of Ukrain)
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управлінська культура; заклад охорони здоров’я; цільове управління; комплексна модель; management culture; health care institution; target management; complex model