Психологічні чинники впливу на формування агресивної поведінки у підлітків - Мініна, Тамара Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єкт дослідження: агресивна поведінка у підлітків. Предмет дослідження: психологічні чинники, що зумовлюють та впливають на формування агресивної поведінки у підлітковому віці. Мета дослідження: проаналізувати психологічні чинники, які сприяють виникненню агресивної поведінки у підлітків. Завдання дослідження: • Проаналізувати наукові підходи до визначення понять «агресія» та «агресивна поведінка» у психологічній літературі. • Дослідити вікові особливості підліткового віку як передумову до виникнення агресивних проявів. • Визначити основні психологічні чинники, що впливають на формування агресивної поведінки у підлітків. • Провести емпіричне дослідження агресивної поведінки серед підлітків та виявити зв’язок між особистісними особливостями та рівнем агресивності. Практична значущість дослідження: результати дослідження дозволять ідентифікувати ключові психологічні чинники, що впливають на агресивну поведінку підлітків, та стануть основою для розробки ефективних програм профілактики і корекції агресивних проявів у навчальних закладах і сім’ях.

Object of the study: aggressive behavior in adolescents. Subject of the study: psychological factors that determine and influence the formation of aggressive behavior during adolescence. Aim of the study: to analyze the psychological factors contributing to the emergence of aggressive behavior in adolescents. Research tasks: • To analyze scientific approaches to defining the concepts of "aggression" and "aggressive behavior" in psychological literature. • To investigate the age-specific characteristics of adolescence as a prerequisite for the emergence of aggressive manifestations. • To identify the main psychological factors influencing the formation of aggressive behavior in adolescents. • To conduct an empirical study of aggressive behavior among adolescents and reveal the relationship between personality traits and the level of aggressiveness. Practical significance of the study: the results will allow identification of key psychological factors affecting aggressive behavior in adolescents and serve as a basis for developing effective prevention and correction programs for aggressive manifestations in educational institutions and families.
Керівник: Мацегора Яніна Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; агресія; агресивна поведінка; динаміка; підлітки; психологічна стійкість; соціальні впливи; емоційна регуляція; aggression; aggressive behavior; dynamics; adolescents; psychological resilience; social influences; emotional regulation