Наземне метрологічне забезпечення точності аерокосмічних систем дистанційного зондування Землі - Горобець, Олексій Миколайович; Gorobets, O.M (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2019)
Дисертація присвячена розвитку методів зовнішнього післястартового калібрування РСА. Розглянуті сучасні методи калібрування, виявлено їх недоліки, запропоновано нові підходи та алгоритми. Встановлено наявність прямої кореляції між шириною відгуку на точкову ціль і шириною апертури використовуваного відбивача. Запропоновано метод корекції одержуваних оцінок. Запропоновано нову модель зіставлення яскравості радіолокаційного зображення та відповідної до неї ЕПР, яка дозволяє врахувати вплив насичення вхідного тракту приймача радіолокатора та сукупного рівня шумів. Досліджено можливість використання для калібрування РСА антропогенних об’єктів. Розроблено алгоритм для автоматичного виділення на чорно-білому знімку всіх можливих будівель. Запропоновано активний калібрувальний ретранслятор (транспондер) на базі приймачів прямого підсилення й антен типу диполь над екраном. Запропоновано спосіб суттєвого розширення робочої смуги частот такої антени.

High demand for a space-born Earth Observation (EO) products is caused by a large number of particular applications, which is always growing. New methods of using such data ask for higher requirements for the EO product quality, including the periodicity and accuracy of the vicarious calibration of space-craft sensors. Another important activity area in this branch is to ensure the traceability of a pixel brightness on a radar image to the international system of units SI.
Ground metrological accuracy assurance of space-born Earth Observation units
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; електромагнітні хвилі; радіолокатор; зовнішнє калібрування; радіолокаційне зображення; роздільна здатність; чутливість; розпізнавання образів; антена; кутниковий відбивач; еlectromagnetic waves; radar; vicarious calibration; radar image; resolution; sensitivity; pattern recognition; antenna; corner reflector