Основи обробки матеріалів : методичні вказівки та завдання до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання за спеціальностями А5.34 «Професійна освіта (Машинобудування)», А5.38 «Професійна освіта (Транспорт)» [Електронний ресурс] - Кондратюк, Олег Леонідович; Скоркіна, Валентина Олександрівна; Kondratiuk, Oleh; Skorkina, Valentina (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У методичних вказівках до виконання розрахунково-графічної роботи за курсом: «Основи обробки матеріалів» наведено перелік тем для самостійної роботи, завдання, приклади розрахунків, креслень та додаткові матеріали. Призначено для студентів денної та заочної форм здобуття освіти спеціальностей А5.34 Професійна освіта (Машинобудування), А5.38 Професійна освіта (Транспорт). Методичні матеріали розроблено з урахуванням сучасних вимог до професійної підготовки педагогів інженерно-технічного профілю, які в подальшому здійснюватимуть підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів у галузі машинобудування. Видання спрямоване на формування професійних компетентностей, розвиток інженерного мислення та практичних навичок, необхідних у галузі машинобудування. Матеріал відповідає вимогам освітньо-професійних програм та робочої програми дисципліни, може бути використаний як у межах аудиторної роботи, так і для самостійного вивчення.

The methodological instructions for performing calculation and graphic work on the course: "Fundamentals of Materials Processing" provide a list of topics for independent work, tasks, examples of calculations, drawings and additional materials. Intended for students of full-time and part-time forms of education in the specialties A5.34 Vocational Education (Mechanical Engineering), A5.38 Vocational Education (Transport). The methodological materials have been developed taking into account modern requirements for the professional training of teachers of engineering and technical profiles, who will subsequently train qualified workers and junior specialists in the field of mechanical engineering. The publication is aimed at the formation of professional competencies, the development of engineering thinking and practical skills necessary in the field of mechanical engineering. The material meets the requirements of educational and professional programs and the work program of the discipline, can be used both within the framework of classroom work and for independent study.
Fundamentals of materials processing : methodological instructions and tasks for performing calculation and graphic work are intended for applicants for higher education with a bachelor's degree in full-time and part-time forms of education in the specialties A5.34 Vocational Education (Mechanical Engineering), A5.38 Vocational Education (Transport) [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Materials science::Surface engineering; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; технологічний процес; technological process; маршрут обробки поверхонь; surface treatment route; склад операції механічної обробки; mechanical processing operation composition; вибір технологічного оснащення; choice of technological equipment; вибір різального інструменту; choice of cutting tool; технологічне оснащення; technological equipment; розрахунок припусків; calculation of allowances; встановлення режимів різання; setting cutting modes; технічне нормування операції; technical standardization of the operation; інструментальні матеріали; tool materials; система кріплення; fastening system; охолодження і мастила; cooling and lubrication; шорсткість поверхні після обробки; surface roughness after machining