Міжнародна діяльність Союзу Визволення України: дипломатія та пошук союзників - Хандрико, Владислав Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
В першому розділі розглядаються дипломатичні ініціативи СВУ у країнах Четверного союзу з 1914 р. по 1918 р. Зокрема, автор аналізує процес встановлення контактів з урядовими колами Німеччини та Австро-Угорщини, формування представництв організації за кордоном та пропагандистську діяльність. У роботі досліджено вплив геополітичної ситуації, зумовленої перебігом Першої світової війни, на зміну зовнішньополітичних пріоритетів СВУ та реакцію європейських держав на українське питання. У другому розділі було досліджено інформаційно-просвітницьку діяльність СВУ серед військовополонених українців у таборах Німеччини та Австро-Угорщини, зокрема: організацію національно-культурної роботи, видання україномовної періодики, створення освітніх програм. Особливу увагу приділено формуванню українських військових підрозділів з полонених як інструменту військово-політичного тиску та спробам залучення нейтральних країн до української справи. Завдяки проведеному дослідженню було встановлено, що дипломатична діяльність СВУ, попри обмежені ресурси та складні міжнародні обставини, забезпечила значний прорив у справі інтернаціоналізації українського питання. Представники організації зуміли встановити офіційні та неофіційні контакти з політичними колами країн Центральних держав, що сприяло включенню українського фактора у розрахунки європейських дипломатів.

The first chapter examines the diplomatic initiatives of the ULU in the countries of the Quadruple Alliance from 1914 to 1918. In particular, the author analyzes the process of establishing contacts with government circles in Germany and Austria-Hungary, the formation of organizational representations abroad, and propaganda activities. The paper examines the impact of the geopolitical situation caused by the course of the First World War on the changing foreign policy priorities of the ULU and the reaction of European powers to the Ukrainian question. The second chapter investigates the informational and educational activities of the ULU among Ukrainian prisoners of war in camps in Germany and AustriaHungary, including: the organization of national-cultural work, publication of Ukrainian-language periodicals, and creation of educational programs. Special attention is paid to the formation of Ukrainian military units from prisoners of war as an instrument of military-political pressure and attempts to involve neutral countries in the Ukrainian cause. Through this research, it was established that the diplomatic activities of the ULU, despite limited resources and complex international circumstances, provided a significant breakthrough in the internationalization of the Ukrainian question. Representatives of the organization managed to establish official and unofficial contacts with political circles in the Central Powers, which contributed to the inclusion of the Ukrainian factor in the calculations of European diplomats.
International activities of the Union for the Liberation of Ukraine: diplomacy and the search for allies
Керівник роботи: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія України; history of Ukraine; Союз Визволення України; Union for the Liberation of Ukraine; diplomacy; дипломатія; національні інтереси; national interests