Динаміка зміни продукції білків системи комплементу та її гемолітичної активності у відповідь на цитотоксичні компоненти сироватки крові - Воловенко, Даніло В’ячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Фундаментальні дослідження в біотехнології розглядають проблеми регуляції імунної відповіді. Важливим є розробка біологічних-терапевтичних препаратів котрі корегують імунний дисбаланс, що лежить в основі багатьох небезпечних захворювань пов’язаних з розвитком локальних хронічних запальних реакцій і системним запаленням. До таких захворювань відноситься гепатоспленомегалія. Розуміння того, як система комплементу реагує на цитотоксичні компоненти сироватки крові, може мати важливе значення для розвитку додаткових методів діагностики та лікування тяжких захворювань, таких як аутоімунні або інфекційні та запальні патології. Мета роботи: оцінка відповіді гуморального імунітету і спектральна характеристика сироваткових компонентів при аутоімунній патології печінки та селезінки.

Basic research in biotechnology addresses the problems of immune response regulation. It is important to develop biological therapeutic drugs that correct the immune imbalance that underlies many dangerous diseases associated with the development of local chronic inflammatory reactions and systemic inflammation. These diseases include hepatosplenomegaly. Understanding how the complement system reacts to cytotoxic components of the blood serum may be important for the development of additional methods for the diagnosis and treatment of serious diseases, such as autoimmune or infectious and inflammatory pathologies. The purpose of the work is to evaluate the humoral immune response and spectral characteristics of serum components in autoimmune liver and spleen pathology.
Науковий керівник: Клімова Олена Михайлівна, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; білки системи комплементу; гепатоспленомегалія; DAMP; гемолітична активність; спектральна характеристика; complement system proteins; hepatosplenomegaly; hemolytic activity; spectral characteristics