Фільтраційно-ємнісні характеристики та метаноносність пісковиків формації Форт-Юніон (США) - Пєнкін, Максим Віталійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є встановлення закономірностей поширення пісковикових тіл у світі Tongue River, реконструкція палеосередовища седиментації та визначення потенційних зон розвитку газонасичених пісковикових горизонтів за аналогією з продуктивним родовищем Oedekoven. Для досягнення мети виконано інтерпретацію 597 геофізичних каротажних діаграм, проведено їх стратиграфічну кореляцію та побудовано 22 структурні розрізи у програмі PETRA. Розраховано карти загальної товщини, пісковикових тіл та коефіцієнта піскуватості для повного та скороченого інтервалів. Отримано нові дані щодо просторової структури пісковикових тіл світу Tongue River. Встановлено існування стійкого північ–південного пісковикового тренду, що формує «пісковикову опуклість» та відповідає флювіальному каналу зі стабільними меандрами. Доведено, що саме цей канал контролював локальне припинення формування вугільних пластів, що узгоджується з моделями Flores (1993) та частково McClurg (1988). Встановлено, що більшість товстих вугільних пластів не мають різкого обриву, а розщеплюються та тоншають, що характерно для низинних болотних систем, а не для raised bog. Економічна ефективність результату роботи полягає у можливості оптимізації розвідувального буріння, зниженні ризиків пошукових робіт і підвищенні обґрунтованості вибору перспективних об’єктів для освоєння газових ресурсів.
Керівник роботи: Горяйнов Сергій Володимирович, кандидат геолого-мінерал. наук, доцент кафедри фундаментальної та прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; річка Тонг; форт Юніон; басейн річки Паудер; Tongue River; Fort Union; Powder River Basin; пісковикові тіла; вугільні пласти; флювіальна система; sandstone bodies; coal seams; fluvial system; стратиграфічні пасточки; stratigraphic traps; метан вугільних пластів; coalbed methane