Вплив віддаленої роботи на баланс між роботою та особистим життям і його зв’язок із психологічним благополуччям - Шалімова, В. М. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі було здійснено аналіз концепцій психологічного благополуччя, work-life балансу та особливостей організації віддаленої праці. Психологічне благополуччя розглядалося як комплексна конструкція, що включає емоційний стан, суб’єктивне задоволення життям, відчуття сенсу, особистісного зростання та наявність підтримки з боку соціального середовища. Work-life баланс у сучасних умовах є не лише організаційною проблемою, але й глибоко психологічним явищем. Дистанційна робота, попри свої гнучкі можливості, часто призводить до порушення цього балансу, що, в свою чергу, впливає на емоційне виснаження, зниження мотивації, підвищення рівня тривоги та стресу. Теоретично обґрунтовано, що чинниками порушення work-life балансу можуть бути як зовнішні (нестабільний графік, технічні труднощі, брак межі між простором для праці та особистого життя), так і внутрішні (почуття провини, емоційна втома, знижене почуття контролю). Це дозволяє зробити висновок, що дистанційна зайнятість у контексті сучасних викликів (війна, міграція, нестабільність) створює додаткові психологічні навантаження, які потребують не лише індивідуального, а й організаційного втручання. Зокрема, важливими напрямами профілактики можуть бути: формування чіткого режиму дня, психологічна підтримка, психоосвіта, тренінги саморегуляції та підтримка work-life меж.
Керівник роботи: Російчук Т. А., кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; дистанційна праця; психологічне благополуччя особистості; work-life баланс