Родина священика та проблема парафіяльної реформи у суспільстві Російської імперії ХІХ – початку ХХ ст. - Захарченко, Є.; Захарченко, Е.Ю.; Zacharchenko, Ye. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2013)
У статті досліджується становище родини парафіяльного священика, а також ставлення духовенства, церковної та світської влади до парафіяльного питання у період реформ 1860-70-х рр. у Російській імперії. На основі широкого кола джерел та історіографії здійснена спроба проаналізувати феномен родини священика та зміни її становища як особливої соціокультурної одиниці імперського суспільства. В статье исследуется положение семьи приходского священника, а также отношение духовенства, церковной и светской власти к приходскому вопросу в период Великих реформ Александра ІІ в Российской империи. На основе широкого круга источников и историографии произведена попытка проанализировать феномен семьи священника и изменения ее положения как особой социокультурной единицы имперского общества. The article examines the situation of the parish priest’s family and attitude of the clergy, religious and secular authorities to the parish issue during the Great Reforms of Alexander II in the Russian Empire. Based on a wide range of sources and historiography was made an attempt to analyze the phenomenon of the priest’s family and changes of its status as a distinct social and cultural unit of imperial society.
Family of parish priest at the crossroads of modernization processes in the Russian Empire in the middle of the 19th century
Захарченко Євген Юрійович – аспірант кафедри історії України Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::History of religion; родина; духовенство; парафіяльне питання; соціальна модернізація; family; clergy; parish issue; social modernization