Особливості комунікативної сфери осіб з різним рівнем комп’ютерної залежності - Родченко, Аліна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядаються особливості комунікативної сфери осіб з різним рівнем комп’ютерної залежності. В умовах цифровізації суспільства дедалі актуальнішою стає проблема впливу цифрових технологій на міжособистісну взаємодію, зокрема на здатність до ефективної комунікації. Робота поєднує теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення поняття комунікації, структури комунікативної сфери та феномену комп’ютерної залежності з емпіричним дослідженням, проведеним на вибірці з 50 осіб. Дослідження охоплює такі аспекти комунікативної сфери, як рівень комунікативності, потреба у спілкуванні та емоційні бар’єри в міжособистісному спілкуванні. Використано низку валідних психодіагностичних методик, зокрема тест на рівень комунікативності, шкалу залежності від соціальних мереж, тест на потребу у спілкуванні та методику виявлення емоційних бар’єрів. Результати свідчать, що особи з високим рівнем комп’ютерної залежності демонструють вищу товариськість, але мають більше емоційних труднощів, зокрема неадекватне вираження емоцій. Отримані результати можуть бути корисними для психологів, педагогів та соціальних працівників у сфері профілактики комп’ютерної залежності та формування здорових соціальних зв’язків в умовах цифрового середовища.

This qualification thesis explores the characteristics of the communicative sphere in individuals with varying levels of computer addiction. In the context of rapid digitalization, the influence of computer technologies on interpersonal communication and social interaction has become a critical issue. The paper combines a theoretical review of key concepts such as communication, the structure of communicative processes, and computer addiction with empirical research involving a sample of 50 participants. The study examines communicative features including the level of communicability, the need for communication, and emotional barriers in interpersonal interaction. Several validated psychodiagnostic tools were used: a communicability test, the Social Networking Addiction Scale, a communication need test, and a diagnostic method for emotional barriers. Findings indicate that individuals with a high level of computer addiction tend to be more sociable, yet they face greater emotional challenges, especially in expressing emotions adequately. The results have practical significance for psychologists, educators, and social workers seeking to prevent digital dependency and foster healthy communication skills in the digital age.
Traits of the communicative sphere of persons with different levels of computer addiction
Керівник роботи: Зотова Лілія Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; комп’ютерна залежність; комунікативна сфера; соціальні мережі; емоційні бар’єри; міжособистісна взаємодії; computer addiction; communicative sphere; social networks; emotional barriers; interpersonal interaction