Використання засобів цифрової криміналістики для ідентифікації кіберзлочинів - Яненко, Олександр Сергійович; Yanenko, Oleksandr (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є цифрова криміналістика як наука та прикладна дисципліна. Предметом дослідження є методи, засоби та технології цифрової криміналістики, що застосовуються для збору, аналізу та представлення цифрових доказів. Мета кваліфікаційної бакалаврської роботи полягає у тому, щоб дослідити сучасні засоби цифрової криміналістики, їх практичне застосування в розслідуванні кіберзлочинів, а також оцінити перспективи розвитку цієї галузі. Завданнями кваліфікаційної бакалаврської роботи є: Визначити поняття цифрової криміналістики, її принципи та історичний розвиток. Проаналізувати класифікацію кіберзлочинів і їх вплив на систему правосуддя. Дослідити сучасні інструменти та методи цифрової криміналістики. Оцінити юридичні та етичні аспекти. Навести приклади практичного використання засобів цифрової криміналістики. Прогнозувати майбутній розвиток інструментів і технологій. Актуальність дослідження: Швидкий розвиток цифрових технологій і зростання кіберзлочинності вимагає удосконалення методів цифрової криміналістики, особливо в умовах гібридних загроз. За результатами дослідження: У роботі систематизовано інструменти цифрової криміналістики, оцінено їхню ефективність і наведено рекомендації щодо практичного використання. Практична новизна: Визначено ефективність інструментів цифрової криміналістики в українських реаліях та розроблено рекомендації щодо їх застосування. Одержані результати можуть бути використані правоохоронними органами, судами, фахівцями з кібербезпеки, а також у навчальному процесі.

The object of the digital forensics as a scientific and applied discipline. The subject of the methods, tools, and technologies of digital forensics used for collecting, analyzing, and presenting digital evidence. The purpose of a to explore modern digital forensics tools, their practical application in cybercrime investigations, and to assess the prospects for development in this field. The tasks of a bachelor's degree are: Define the concept of digital forensics, its principles, and historical development. Analyze the classification of cybercrimes and their impact on the justice system. Explore modern tools and methods of digital forensics. Assess legal and ethical aspects. Present practical examples of using digital forensic tools. Forecast future development of tools and technologies. The relevance of the rapid development of digital technologies and growing cybercrime require improving digital forensic methods, especially in the context of hybrid threats. According to the results of the research: The paper systematizes digital forensic tools, evaluates their effectiveness, and provides recommendations for practical application. Main theoretical provisions on the topic of the practical relevance of the effectiveness of digital forensic tools in Ukrainian context is assessed and practical recommendations for their use are developed. The results obtained can be used by law enforcement agencies, courts, cybersecurity specialists, and in educational process.
Digital forensics tools and their practical application in the context of modern cyber threats
Керівник: Гороховатський Володимир Олексійович, доктор технічних наук, професор кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; цифрова криміналістика; кіберзлочини; цифрові докази; аналіз даних; штучний інтелект; хмарні технології; digital forensics; cybercrime; digital evidence; data analysis; artificial intelligence; cloud technologies