Транспортна система як складова світової економіки - Деменко, Олександр Максимович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Транспортна система – це сукупність усіх матеріальних, технічних, організаційних та управлінських засобів, необхідних для забезпечення транспортних потреб, з метою ефективного й безпечного переміщення людей та вантажів. Вона включає як самі транспортні засоби, так і супутні фізичні об'єкти для їх пересування. Також до неї входять: інформаційні системи, організаційні структури та правові норми, що забезпечують діяльність транспортної галузі. Водна складова транспортної системи відіграє найбільшу роль у світовій торгівлі, відповідаючи за більше, ніж половину обсягів перевезення вантажу за тоннажем. Повітряна складова має значно меншу вантажопідйомність, але завдяки високій швидкості, відповідає за 30% перевезення товарів за вартістю та є основним засобом транспортування пасажирів між континентами. Саме вона необхідна для функціонування сфери міжнародного туризму, яка відповідає за значну частку економіки. Наземна складова, в яку входять автомобільна та залізнична, є основою для більшості локальних та регіональних перевезень. Автомобільна складова є домінантною для перевезення пасажирів та вантажів на невеликих відстанях. Вона є найбільшою за кількістю транспортних засобів та довжиною мережі. Залізнична складова переважає на середніх та дальніх відстанях. Ефективна в транспортуванні великої кількості вантажу на дальні відстані. Транспортна система будучи багаторівневою мережею, стикається з різноманітними викликами, що вимагають адаптації або їх вирішення. Природні виклики вимагають лише адаптації, в той час коли екологічні - є 78 наслідком, втому числі самої транспортної системи. Політичні - впливають незважаючи навіть на приватний тип власності, а інфраструктурні прискорюють зношення, що викликано неякісним будівництвом або обслуговуванням. В окрему категорію, а саме безпекову, винесено виклики, що несуть пряму загрозу функціонуванню транспортної системи. Сюди входять: піратство, тероризм, кібератаки, які в процесі цифровізації транспорту стають все більш актуальними, та військові дії, що були більш детально розглянути на прикладі Повномасштабного вторгнення РФ в Україну. В найближчому майбутньому найвірогіднішими напрямками розвитку будуть технології безпілотного керування, засновані на бажанні зменшити витрати часу за кермом і підвищити ефективність та безпеку руху та декарбонізація, яка є вимогою екологічних цілей, з метою зменшення викидів в атмосферу, за п’яту частину яких відповідає транспортна система . Транспортна система впливає на економічну продуктивність та конкурентоспроможність бізнесів та цілих держави, сприяє розвитку інших сфер та складових світової економіки. ЇЇ основними особливостями функціонування є глобальна інтеграція, яка формується з розгалужених транспортних мереж, мультимодальність доставки, економія масштабу, наявний геополітичний вплив, постійний активний технологічний розвиток та декарбонізація.
Науковий керівник: Кандиба Юрій Іванович, кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця факультету геології, географії, рекреації і туризму.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography::Economic geography; транспорт; географія транспорту; транспортна система; світовий транспорт