Особливості прив’язаності як предиктори співзалежних стосунків - Гадяцька, Юлія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено вплив стилів прив’язаності на формування співзалежних стосунків у дорослому віці. Теоретично обґрунтовано взаємозв’язок, між небезпечними типами прив’язаності (тривожн -амбівалентним уникаючим дезорганізованим) та схильністю до емоційної залежності. Емпіричне дослідження на вибірці з 56 респондентів із використанням опитувальників Спанн Фішера, Bartholomew, ECR та Fraley засвідчило що тривожний і дезорганізований стилі прив’язаност є статистично значущими предикторами високого рівня співзалежності тоді як безпечна прив’язаність має захисний ефект. Отримані результати можуть бути використані у психотерапевтичній та профілактичній роботі.

The qualification thesis examines the impact of attachment styles on the development of codependent relationships in adulthood. Theoretical analysis confirmed the link between insecure attachment (anxious, avoidant, disorganized) and emotional dependence. An empirical study of 56 adults using the Spann Fischer Co-dependency Scale, Bartholomew Attachment Measure, ECR, and Fraley Relationship Structure Questionnaire revealed that anxious and disorganized attachment styles are significant predictors of high codependency, whereas secure attachment functions as a protective factor. The indings may be applied in psychotherapy, counseling, and preventive programs focused on relational autonomy.
Керівник роботи: Кочарян Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; прив’язаність; співзалежність; емоційна залежність; предиктори; міжособистісні стосунки; attachment; codependency; emotional dependence; predictors; interpersonal relationships