Застосування магнітних наночастинок у медицині - Волков, Олексій Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В даній дипломній роботі були розглянуті основні методи виготовлення магнітних наночастинок та їхні медичне застосування. Шляхом моделювання було проведене дослідження руху суперпарамагнітних наночастинок у різних кровоносних судинах у присутності магнітного поля диполя. В’язкість крові тут визначили через модель Карро. Частинки випускалися з центру судини. Знайдено, що у капілярах та артеріолах частинки сильно розсіюються через броунівський рух та зіткнення з еритроцитами. Магнітне поле, створюване диполем на відстані до 3 см від судини з магнітним моментом від 400 до 600 А*м2 , є достатнім для ефективного захоплення частинок розміром 100 нм у судинах. Також показано, що збільшення радіусу частинок дозволяє віддалити джерело поля, зберігши ефективність захоплення.
Науковий керiвник: Зєтова Тетяна Расимівна, кандидат фізико-математичних, доцент кафедри загальної фізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; магнітні наночастинки; кровоносна судина; моделювання; модель в’язкості Карро