Культурний туризм: передумови та перспективи розвитку в Україні - Верещака, Анастасія Олександрівна; Vereshchaka, Anastasia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є аналіз стану та визначення перспектив розвитку культурного туризму в Україні з урахуванням його ролі у збереженні спадщини, розвитку регіонів та підвищенні туристичної привабливості країни. Розглядаючи загальну характеристику туристичної галузі України, слід констатувати її високу чутливість до зовнішніх шоків – пандемії COVID-19 та початку повномасштабної війни – що призвело до стрімкого спаду міжнародних потоків і зменшення кількості туристичних суб’єктів. Зниження податкових надходжень і руйнація інфраструктури, особливо на Сході та Півдні, продемонстрували залежність розвитку від безпекового чинника. Проте позитивні зрушення показників за період 2023 – 2024 років свідчать про здатність до адаптації й поступового відновлення. Перспективи галузі тісно пов’язані з відновленням миру, державними заходами з підтримки та міжнародним співробітництвом, що створить передумови для сталого розвитку та інтеграції України у глобальний туристичний ринок. Україна володіє винятково багатою культурною спадщиною, що становить підґрунтя для розвитку культурного туризму, зокрема через наявність восьми об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО та широкий перелік національних пам’яток та нематеріальних традицій. Проте повномасштабна агресія спричинила значні втрати – руйнування тисяч пам’яток і переривання живих культурних практик, що наражає на небезпеку цілісність автентичних ресурсів. Однак завдяки координації зусиль держави, ЮНЕСКО, міжнародних партнерів та волонтерів вдалося евакуювати колекції, укріпити пам’ятки і розпочати цифрову документацію. Ці заходи закладають фундамент для майбутньої відбудови та відновлення туризму. Для розвитку культурного туризму в Україні необхідно зосередити зусилля на забезпеченні комплексних заходів безпеки – установленні стандартів, маркуванні безпечних зон і впровадженні воєнних страхових продуктів, що відновить довіру внутрішніх та іноземних гостей. Паралельно важливо впровадити стратегію відбудови туристичної інфраструктури – дороги до пам’яток, реставрація готельних комплексів і модернізація музеїв із цифровими експозиціями. Водночас слід активізувати Фонд відновлення для реставрації об’єктів спадщини та запровадити державно-приватні партнерства для фінансування проєктів.
Cultural tourism: prerequisites and prospects for development in Ukraine
Науковий керівник : Сегіда Катерина Юріївна, доктор географічних наук, професор кафедри соціальноекономічної географії і регіонознавства
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; географія рекреації і туризму; культурний туризм; Україна; geography of recreation and tourism; cultural tourism; Ukraine