Позиция Советского Союза в ближневосточном кризисе 1967 года: взгляд из Вашингтона - Каштанов, К.; Каштанов, К.; Kaschtanov, K. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2013)
З середини 50-х рр. ХХ ст. до близькосхідного конфлікту були втягнуті дві наддержави – США та СРСР, виступаючи відповідно на стороні Ізраїлю та арабських країн. Це протистояння зберігалося напередодні й під час Шестиденної війни 1967 р. В Білому домі уважно відстежували радянську політику в регіоні, що впливала на поведінку Сполучених Штатів під час кризи. Внаслідок цього актуальним видається розглянути позицію Москви з точки зору Вашингтона, що стало можливим завдяки публікації матеріалів Архіву зовнішньої політики США. С середины 50-х гг. ХХ века в ближневосточный конфликт были втянуты две сверхдержавы – США и СССР, выступая соответственно на стороне Израиля и арабских стран. Это противостояние сохранялось накануне и во время Шестидневной войны 1967 г. В Белом доме внимательно отслеживали советскую политику в регионе, влиявшую на поведение Соединенных Штатов во время кризиса. Вследствие этого актуальным представляется рассмотреть позицию Москвы с точки зрения Вашингтона, что стало возможным благодаря публикации материалов архива внешней политики США. Since the mid 50’s of the ХХ century in the Middle East conflict were drawn two superpowers – the United States and the Soviet Union, acting respectively on the side of Israel and the Arab countries. This opposition was maintained before and during the Six Day War in 1967. The White House closely monitored the Soviet policy in the region, affecting the behavior of the United States during the crisis. As a result, the actual position of Moscow is considered from the point of view of Washington, which was made possible thanks to the publication of material in the archive of U. S. foreign relations.
Soviet position in the Middle East crisis 1967: view from Washington
Каштанов Кирило Альбертович – студент Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Ближний Восток; Шестидневная война; СССР; США; the Middle East; the Six Day War; USSR; USA