Економічні санкції як інструмент міжнародної політики: ефективність та наслідки - Повторіхін, Микита Вячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В умовах глобальної нестабільності та загострення геополітичних конфліктів економічні санкції дедалі частіше виступають актуальним інструментом впливу на міжнародні відносини. Застосування економічних санкцій стало поширеною практикою у світовій політиці, оскільки вони дозволяють державам реалізовувати свої стратегічні інтереси без застосування військової сили, що робить цю тему ще більш актуальною в умовах сучасного світу. Метою роботи є на основі аналізу змін показників розвитку національних економік під дією економічних санкцій визначити ступінь впливу санкцій на країну і її конкурентну позицію, оцінити ефективність санкцій як інструменту міжнародної політики та узагальнити напрями вдосконалення національної зовнішньоекономічної політики в умовах санкційного тиску. Об’єктом дослідження є економічні санкції як інструмент міжнародної політики. Предметом дослідження є ефективність та наслідки міжнародної санкційної політики.
Науковий керівник: Кім Тетяна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки та світового господарства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; економiчні санкцiї; причини застосування i очiкувані результати дії економічних санкцiй; ефективність економічних санкцій в політиці стримування російської експансії